Een leven zonder IT nerd

Door SirDarkAngel op dinsdag 1 juli 2014 10:18 - Reacties (37)
Categorie: -, Views: 8.446

Ik zit op de bank en ben bezig met een script waarbij ik het gevoel heb dat ik er bijna ben. Op dat moment klinkt het “Ik heb een mail dat ik spam heb en ik wil zien of dat echt spam is”, van de andere kant van de bank. Ik schiet uit mijn concentratie en kijk naar rechts, om mijn vrouw met een vragende blik naar mij te zien kijken. Ik knipper een paar keer met mijn ogen en probeer met een handbeweging haar te laten verdwijnen, maar helaas werkt dat ook deze keer niet.

Begrijp me niet verkeerd, ik hou zielsveel van mijn vrouw, maar een afstandsbediening waarmee je haar aan en uit kan zetten zou haar perfect maken. Ze heeft de gave om vragen en opmerkingen op de verkeerde momenten te stellen. Die gave heeft 99% van de mensen in mijn ogen, dus een neutraal persoon zou mogelijk constateren dat ik het probleem in deze ben, maar zelf geef ik graag de 99% de schuld.

“Hoe kan ik zien of de spam ook echt spam is?” herhaalt ze wanneer ik haar vragend aankijk. Als ik doorvraag blijkt het dat ze een mail gehad heeft van haar mail provider waarin een mail als onveilig wordt beschouwd. De onveilige mail zit als bijlage toegevoegd, voor het geval dat dit een false possitive zou zijn, maar het openen wordt afgeraden. Het subject van de mail is “Your Amazon.com Order (D01-2060301-1023903)‏” waardoor mijn vrouw bang is dat er mogelijk iets van haar account besteld is. Geen onlogische redenatie en ik ben blij dat ze niet zomaar bijlages aanklikt als ze deze mogelijk onveilig is. Ook al is het haar laptop welke mogelijk geÔnfecteerd raakt met wat de bijlage ook zou zijn, ik zou de schade mogen oplossen.

Ik open de bijgevoegde .msg file en de mail blijk inderdaad spam te zijn. De tekst kent geen opmaak, de order zou in een zip file zitten en de headers wijzen erop dat de mail afkomstig is uit Rusland. Ik vertel dit aan mijn vrouw. Haar blik laat zien dat ze niet overtuigd is, maar dat ze het hier maar bij laat. Ik schuif terug naar mijn kant van de bank als ik mij afvraag of elke “normale mens” een IT nerd kent voor vragen als deze. Wanneer mag je een bestand openen, wanneer niet? Wanneer is een website veilig, als hier een slotje bij staat of wanneer de gehele balk groen is? Ik heb hier een foutmelding, wat nu?

’s Avonds komt mijn schoonvader langs. Wij krijgen een nieuwe keuken en hij komt kijken wat er aan voorbereidend werk moet worden gedaan. Hij heeft zijn laptop bij zich, want er werkt “iets” niet meer. Nu heeft mijn schoonvader het natuurlijke talent Internet Explorer werkbalken en andere troep (mee) te installeren op zijn pc. Nadat deze ongewenste software is verwijderd is het probleem niet meer te reproduceren. Ook nu stel ik mij weer de vraag, wat als hij geen IT nerd had gekend?

Samen lopen we naar mijn keuken toe. Nadat hij een minuut of twee rond heeft gekeken kijkt hij mij aan en overlaad hij mij met een waterval aan tekst. “Als we dit nou eens ophogen, dan kan deze houten plaat worden verhoogd. Vervolgens vrezen we dit een beetje en als we dan toch bezig zijn dan vervangen we direct die houten plaat aan de andere kant, want die heeft echt zijn beste tijd wel gehad. Dan gooien we er direct wat isolatie tussen.” Ik kijk naar de desbetreffende plaat en heb geen idee wat er mis mee is, maar ik knik. Ik heb geen idee wat er in mijn keuken gaat gebeuren, maar ik weet wel dat het goed komt, omdat er iemand met verstand naar kijkt.

Op dat moment realiseer ik mij dat als mijn schoonvader geen twee rechterhanden zou hebben gehad ik iemand zou hebben ingehuurd om het voorbereidende werk te doen. Mogelijk was er dan geen isolatie aangebracht, maar uiteindelijk had de keuken wel gewoon geplaatst kunnen worden. Hetzelfde geldt ook voor mensen die geen IT nerd kennen. Zij zouden de Internet Explorer toolbars voor lief nemen, omdat ze niet beter weten en als er echt iets mis is gaan ze naar de computerwinkel op de hoek die het noodzakelijke voor ze oplost.

Dit alles neemt niet weg dat als ik geen isolatie in mijn keuken heb mijn stookkosten een paar kwartjes hoger zijn in een jaar. Mocht iemand echter een keylogger installeren doordat zei “de order van Amazon” installeren waarmee de bank gegevens van die persoon op straat komen te liggen, dan is de schade waarschijnlijk een stuk hoger. Voorlichting is hierin belangrijk, maar een gemiddelde eindgebruiker gaat toch niet herkennen wanneer ze veilig bezig zijn en wanneer niet. Maakt dit de eindgebruiker het grootste veiligheidslek en hoe is dit te ondervangen? Ik heb geen idee.

Cheers,

Roy

Volgende: Democratie 2.0 04-'15 Democratie 2.0
Volgende: Revolutionair stemmen 12-'13 Revolutionair stemmen

Reacties


Door Tweakers user MAX3400, dinsdag 1 juli 2014 10:31

Eindgebruikers afschieten? :+

Ik ben hier erg simpel in: iedereen in mijn vriendenkring die zelf inziet dat ze minder van PC's weten dan ik, weten dat ze van mij een non-discussierbaar antwoord kunnen krijgen. Met dit antwoord mogen/moeten ze doen wat ze willen maar dat is het dan ook.

In het voorbeeld van jouw vrouw zou ik zeggen "Tenzij je mail van Amazon uit Rusland verwacht, is het spam <PUNT>". Ik maak er verder geen woorden aan vuil; als je wil dat ik je echt ga uitleggen/helpen, gaat gewoon de teller lopen en dat is geen grappig uurtarief.

Voordelen te over trouwens; de vragen die ik nog krijg van mensen zijn over het algemeen beter onderbouwd dan 99% van alle startposts op GoT. En dat van mensen die heel T.net maar eng vinden want ze praten allemaal zo tech. Scheelt dus tijd & effort!

Door Tweakers user xleeuwx, dinsdag 1 juli 2014 10:32

Ik herken de situatie :), al ben ik redelijk handig met me twee linker handen :9. Bij kennissen en familie installeer ik tegenwoordig http://unchecky.com/. werkt als een trein zou ik eens proberen ;)

Ik denk dat het beste is om net als je auto af en toe je pc weg te brengen voor een "APK".

Door Tweakers user fl1p, dinsdag 1 juli 2014 10:33

Leuk geschreven. En zo hard de waarheid.
Terechte vraag ook op het einde... :p

Door Tweakers user NinjaTuna, dinsdag 1 juli 2014 11:21

Leuk geschreven, kan me er helemaal in vinden!

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 juli 2014 11:29]


Door Tweakers user SirDarkAngel, dinsdag 1 juli 2014 11:29

NinjaTuna schreef op dinsdag 01 juli 2014 @ 11:21:
Leuk geschreven, kan me er helemaal in vinden!
Thx

Spelfout die je aangaf eruit gehaald. Merci

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 juli 2014 11:30]


Door Tweakers user bonyuri, dinsdag 1 juli 2014 12:15

Wat nou als niet iedereen een grammar nazi kent? ;) :+
doordat zei “de order van Amazon”
moet natuurlijk zij zijn
waarschijnlijk een stug hoger.
stuk
Hetzelfde geld ook voor mensen
geldt

Zonder gekkigheid: een erg leuk stuk en zeer herkenbaar!

Ik denk dat het grootste probleem hem zit in het feit dat "IT" enorm belangrijk is.
Iedereen heeft een PC/Laptop/iPad/whatever.
Betalingen en aankopen doen we digitaal (via die PC/Laptop/iPad/whatever) dus als daar iets fout gaat heeft het vrij grote gevolgen.

Voorlichting heeft geen zin, er moeten gewoon meer mensen "ter ondersteuning" zijn. Dus; computerwinkels die ook thuis ondersteuning bieden bijvoorbeeld :)

Door Tweakers user SirDarkAngel, dinsdag 1 juli 2014 12:39

bonyuri schreef op dinsdag 01 juli 2014 @ 12:15:
Ik denk dat het grootste probleem hem zit in het feit dat "IT" enorm belangrijk is.
Iedereen heeft een PC/Laptop/iPad/whatever.
Betalingen en aankopen doen we digitaal (via die PC/Laptop/iPad/whatever) dus als daar iets fout gaat heeft het vrij grote gevolgen.

Voorlichting heeft geen zin, er moeten gewoon meer mensen "ter ondersteuning" zijn. Dus; computerwinkels die ook thuis ondersteuning bieden bijvoorbeeld :)
Ik denk dat mensen pas naar support grijpen als iets echt stuk is. Software welke betaalgegevens achterhalen zien mensen niet en daarom wordt hier niemand voor ingeschakeld. Pas als mensen foutmeldingen krijgen gaan ze pas bellen. Ook voor "kleine" vragen als "kan ik dit bestand openen of niet" bellen mensen niet, of laten ze niemand langskomen. Uiteindelijk moet support worden betaald en voor zulke vragen hebben weinig mensen geld over.

Daarbij denk ik dat voorlichting wel degelijk nut heeft. Ik heb het gevoel dat ik van meer mensen vragen krijg of een bepaalde actie veilig is. Of reclames met inbrekers welke hengelen door een schoorsteen goede voorlichting is vraag ik mij af :+ .

Ook deze spelfouten eruit. thx
xleeuwx schreef op dinsdag 01 juli 2014 @ 10:32:
Ik herken de situatie :), al ben ik redelijk handig met me twee linker handen :9. Bij kennissen en familie installeer ik tegenwoordig http://unchecky.com/. werkt als een trein zou ik eens proberen ;).
Ga dit eens uitproberen bij mijn schoonpa, kijken of het nut heeft.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 juli 2014 12:39]


Door Tweakers user Epep, dinsdag 1 juli 2014 17:29

Leuk herkenbaar geschreven.

Door Tweakers user Ample Energy, dinsdag 1 juli 2014 18:28

"Vervolgens vrezen we dit een beetje"
Als je dat zo schrijft zal klussen inderdaad niet tot je favoriete bezigheden behoren :+

Maar een herkenbaar stuk, dat zeker. Soms wordt je er een beetje simpel van, maar dat zal je met elk vakgebied wel hebben. En als ze jou niet kunnen vinden is er altijd nog wel "het handige buurjongetje van 14 dat zo goed met Facebook kan omgaan" die wel even wat programma's kan installeren om te kijken of het helpt :P

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 juli 2014 18:28]


Door Tweakers user Pepehv, dinsdag 1 juli 2014 19:59

xleeuwx schreef op dinsdag 01 juli 2014 @ 10:32:
Ik herken de situatie :), al ben ik redelijk handig met me twee linker handen :9. Bij kennissen en familie installeer ik tegenwoordig http://unchecky.com/. werkt als een trein zou ik eens proberen ;)

Ik denk dat het beste is om net als je auto af en toe je pc weg te brengen voor een "APK".
Goeie tip.

En leuk geschreven blog.

Door Tweakers user PixelPhobiac, dinsdag 1 juli 2014 20:04

Ik heb soms ook wel eens het idee dat digibeten het nog heel erg moeilijk gaan krijgen in de toekomst.

Door Tweakers user Ample Energy, dinsdag 1 juli 2014 20:46

PixelPhobiac schreef op dinsdag 01 juli 2014 @ 20:04:
Ik heb soms ook wel eens het idee dat digibeten het nog heel erg moeilijk gaan krijgen in de toekomst.
Ik heb soms zelfs het gevoel dat er binnen 20 jaar een heel duidelijke scheiding gaat komen tussen mensen die technologie snappen en waarvoor het daardoor betaalbaar is en die het dus kunnen gebruiken en de mensen die niks meer snappen, niks meer zelf kunnen, voor wie het onbetaalbaar wordt en dus niet meer mee kunnen draaien in een moderne maatschappij.
Yup, ben al bezig met de film :+

Door Tweakers user Sissors, dinsdag 1 juli 2014 23:24

Halverwege wilde ik al antwoorden van: "Hetzelfde als wat mensen die geen timmerman kennen doen als ze er ťťn nodig hebben, hem inhuren", maar je kwam al op dezelfde conclusie uit. Uiteraard is het wel een iets andere situatie, maar toch blijft de grote lijn bestaan: Je betaald iemand om je te helpen.

Voor mezelf zou ik niet iets als unchecky installeren, weer iets wat op de achtergrond draait. Maar de neiging is er wel. Het aantal keren dat ik flash updater al halverwege afgesloten heb omdat ik vergeten was de google toolbar spam uit te vinken is behoorlijk groot.

Door Tweakers user Chaosstorm, dinsdag 1 juli 2014 23:34

PixelPhobiac schreef op dinsdag 01 juli 2014 @ 20:04:
Ik heb soms ook wel eens het idee dat digibeten het nog heel erg moeilijk gaan krijgen in de toekomst.
Digibeten hebben het nu al heel erg moeilijk ;) .

Voor mijn gevoel zit mijn cmd opleiding vol met digibeten die alleen maar kunnen mailen, internetten (voornamelijk 9gag of geenstijl) en hun broodnodige software kunnen benutten en verder geen idee hebben hoe een computer inelkaarsteekt :X

Door Tweakers user macnerd, woensdag 2 juli 2014 01:28

Die afstandsbediening is er al jaren... dat is de Girlfriend Remote.

Verder een heel herkenbaar verhaal. Bij mij is IT hulp beperkt tot een klein groepje mensen (een paar vrienden en mijn ouders). Wel heb ik jaren geleden al geprobeerd om ze een beetje op te voeden. De techniek begrijpen ze toch niet, en willen ze vooral niet begrijpen. Dus inderdaad van die dingen als een bestelling bij Amazon, terwijl je niet besteld hebt, een mailtje uit een ander continent, terwijl iedereen die je kent in Nederland woont. En als ze twijfelen laten ze die mailtjes staan en kijk ik er naar. Kost weinig tijd maar bespaart vooral rotzooi opruimen. En naast mailtjes zijn er natuurlijk ook van die irritante nepvensters op webpagina's. Die zijn ook irritant. Verder vertel ik ze dat ze regelmatig updates moeten installeren, evenals een anti-virus pakket gebruiken, omdat beide helpen om rotzooi te voorkomen. En tot slot vertel ik ze dat ze een externe harddisk nodig hebben om backups te maken (uiteraard help ik ze ook aan een backup-programma en stel ik 'm ook in). Ik heb zelden werk aan die computers...

Door Tweakers user JerX, woensdag 2 juli 2014 08:01

Ach ja IT hulp, ik doe er gewoon simpel niet aan. Zelfs mijn familie moet er aangeloven en komen ook alleen aankloppen als er echt iets aan de hand is. Beetje van je afbeiten mag best en dingen aan mijn vrouw uitleggen doe ik allang niet meer: "ik kan het wel uitleggen, maar je bent het toch vergeten in 2 minuten".

Door Tweakers user DonJunior, woensdag 2 juli 2014 08:04

Leuk geschreven. Heb het met plezier gelezen. Heel herkenbaar allemaal.

@MAX3400; Lol, fijne vriend ben je dan. Ik heb genoeg vrienden die mij om hulp vragen. Ik probeer ze dan gewoon uit te leggen hoe ze het beste dergelijke mail kunnen onderscheppen. Daarbij heb ik ook een tijdje computerles gegeven in het bejaardentehuis om de hoek. Dan leer je vanzelf dat je met zulke antwoorden niet weg gaat komen hoor. Want die blijven gewoon vragen. Dus gewoon je tijd nemen en in Jip &Janneke taal uitleggen waar ze naar moeten kijken.

Het kost me iets meer tijd, maar uiteindelijk kunnen ze het zelf en krijg je vanzelf steeds minder vragen. Geduld is een schone zaak.

Door Tweakers user RvL, woensdag 2 juli 2014 08:26

Heel herkenbaar inderdaad. Zoals macnerd al aangeeft is opvoeden het enige wat werkt. Aangeven waaraan je een spammailtje herkent, vertellen waarom het verstandig is om niet zomaar iets op de 'next-next-finish' manier te installeren en ga zo maar door.

Gevolg is dat mijn vrouw het nu toch best redelijk begrijpt en me eigenlijk nog maar zelden iets hoeft te vragen. Hell, zelfs de overstap van Windows naar Linux (Ubuntu) is vlekkeloos verlopen (al zit ze nog wel apatisch te kijken als ik een terminal venster tevoorschijn trek en daar dingen in begin te doen).

Wat 'wij IT nerds' nog wel eens uit het oog willen verliezen is dat er een hele hoop mensen zijn die er gewoon niet zoveel verstand van en feeling voor hebben. In het geval van mijn opa bijvoorbeeld, begin 80, kan ik het wel uitleggen en dan begrijpt het ook wel, voor even. Veel beter is het om het in dat geval even op te schrijven. Gewoon een kleine checklist maken, voor de meest basale dingen als een e-mail schrijven/beantwoorden. Gevolg is wel dat ik sinds die uitleg gespammed wordt met allerlei 'grappige' filmpje... ;-)

Door Tweakers user A Lurker, woensdag 2 juli 2014 10:00

Leuk geschreven, goed taalgebruik en lekker herkenbaar.

Zo voel ik me ook regelmatig en ik probeer wel bepaalde dingen uit te leggen. Dit zodat ze niet zomaar hun credit card nummer uitgeven en echt in de problemen raken, maar de hoop op een malware-vrije windows op hun laptops heb ik maar opgegeven.

Soms moet je dingen 5 keer uitleggen en soms mag je de rotzooi fixen. Gelukkig zijn mijn vrienden (bijna) allemaal van de categorie 'IT nerd', dus dat scheelt.

Door Tweakers user maniak, woensdag 2 juli 2014 10:15

Leuk stuk, herkenbaar. Ik ben 14 jaar geleden een klein bedrijfje gestart (bestaat niet meer) om mensen te helpen met hun PC. Ik vroeg hiervoor 25 gulden per uur, niet erg duur. Maar ik kreeg regelmatig de opmerking tijdens het afrekenen, na een paar uur werk, dat het bedrag te hoog was want ik klikte maar wat rond wat iedereen wel kon doen. Na een jaar ben ik weer rap gestopt met het bedrijf. Blijkbaar accepteren mensen wel dat ze moeten betalen voor een timmerman die hun keuken komt doen maar iemand die hun PC fixed is blijkbaar geen geld waard.

Door Tweakers user hackerhater, woensdag 2 juli 2014 11:05

Heel herkenbaar.
Bij mijn ouders heb ik het maar opgegeven en ze op linux gezet zonder beheerdersrechten (windows zonder rechten kregen ze kapot!).

Sinsdien alleen nog vragen als er wat geinstalleerd moet worden en 1 keer toen de oude pc de pijp aan maarten gaf.

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 2 juli 2014 11:12

Voor ordermails is het antwoord simpel: gooi de mail weg en log in bij de toko waar de mail vandaan zou komen. Als er iets op je account besteld zou zijn dan moet je dat in je account kunnen terugvinden. Punt.

Het helpen met computerproblemen ben ik heel lang geleden al gestopt. Waar ik vroeger "even een geluidskaart" moest inprikken resulteerde vaak in het volledig herinstalleren van pc's omdat ze zo zwaar vervuild waren dat een driver niet eens wilde installeren. En geld vragen? Hoe kom je daar nu bij, je vindt het toch leuk om het hele weekend de rotzooi van een ander op te ruimen? Nee, bedankt.

Door Henk, woensdag 2 juli 2014 11:35

Ook voor mij heel herkenbaar.

Moet zeggen dat met Windows 8 en alleen user rechten (en het admin wachtwoord, maar dan zijn ze gewaarschuwd) dat ik zelden vragen krijgen. Heerlijk rustig. Eigenlijk alleen vragen over vervangen van inkt en andere simpele gebruikersvagen.

Door Tweakers user Junketsu, woensdag 2 juli 2014 12:44

NinjaTuna schreef op dinsdag 01 juli 2014 @ 11:21:
Leuk geschreven, kan me er helemaal in vinden!
Second that!

Mijn complimenten. Het leest lekker weg.

Door Tweakers user ak0nnmgn, woensdag 2 juli 2014 13:41

maniak schreef op woensdag 02 juli 2014 @ 10:15:
Leuk stuk, herkenbaar. Ik ben 14 jaar geleden een klein bedrijfje gestart (bestaat niet meer) om mensen te helpen met hun PC. Ik vroeg hiervoor 25 gulden per uur, niet erg duur. Maar ik kreeg regelmatig de opmerking tijdens het afrekenen, na een paar uur werk, dat het bedrag te hoog was want ik klikte maar wat rond wat iedereen wel kon doen. Na een jaar ben ik weer rap gestopt met het bedrijf. Blijkbaar accepteren mensen wel dat ze moeten betalen voor een timmerman die hun keuken komt doen maar iemand die hun PC fixed is blijkbaar geen geld waard.
Logisch, als ze niet weten en zien wat er gebeurt/gebeurt is dan denken ze dat het simpel is opgelost.

Ze zullen een timmerman ook niet hun geld waard geven wanneer ze een complete wand in elkaar timmeren als de stukadoor hem glad maakt. Ze zien alleen dat de stukadoor iets heeft gedaan.

Door Tweakers user dageeknerd, woensdag 2 juli 2014 16:09

Leuk verhaal, heel herkenbaar :*)

Door Tweakers user addo2, woensdag 2 juli 2014 16:56

hackerhater schreef op woensdag 02 juli 2014 @ 11:05:
Heel herkenbaar.
Bij mijn ouders heb ik het maar opgegeven en ze op linux gezet zonder beheerdersrechten (windows zonder rechten kregen ze kapot!).

Sinsdien alleen nog vragen als er wat geinstalleerd moet worden en 1 keer toen de oude pc de pijp aan maarten gaf.
Ubuntu op een pc bij mijn ouders installeren heb ik ook op een PC gedaan. Het resultaat is gedeeltelijk dat m'n ouders minder bang zijn op die pc en dat ik er minder werk aan heb. Alles wat ze nodig hebben staat er "standaard" op en met de mededeling dat wanneer ze het wachtwoord niet intikken kan er niks worden geÔnstalleerd. (Updates kan ik zelf doen :P )

De angst die mensen voor "onbekende" zaken hebben is best groot. Het vervelende is ook dat er veerl erg complexe zaken worden genoemd in het nieuws waarbij de gevolgen worden uitgelegd maar de oorzaak onbegrijpelijk is. Wat is het verschil in gevaar tussen een virus, spyware, addons, firewall, NSA, hardbleed, man in the middle, toolbars, privacy (en de hele boom aan vervolgvragen over pivacy), half verwijderde data, beveiligde verbinding, website ooit gehackt?, veiligheid wachtwoord, enz...

Ik ben bang dat effect is dat er langzaam een complexiteit wordt geschapen waaruit nagenoeg niemand meer de kern (maar alleen de gevolgen) van het probleem kan analyseren. De computers zijn langzaam zo krachtig aan het worden dat het de gebruiker (mens) begint weg te duwen. Naar mijn gevoel wordt de computer hierdoor langzaam maar zeker voor bijna alle beroepsgroepen een "black box". Mensen gaan een truukje doen dat de computer hun opdraagt in plaats van andersom. Misschien zijn de (wilde gok) 90% gebruikers die de computer niet kan begrijpen het grootste botnet van nederland... Het lastige is alleen dat er wel iedereen wordt verwacht dat hij/zij er verstandig mee kan werken.

Door Henk, woensdag 2 juli 2014 23:56

Maakt niet uit welk OS je neemt. Inderdaad een gebruiker user rechten geven, waarbij ze een prompt krijgen als ze meer rechten nodig hebben. Heb je geen Linux voor nodig.
Dan krijg je in het begin eerder meer vragen.

Je laatste alinea is een inderdaad wat er gebeurt. En niet alleen bij computers, maar ook bij auto's enz. We weten half niet wat we doen. Heb je pech/storing dan is het al snel hulp inschakelen.

Ik hoor soms dat mensen zeggen dat de jeugd slimmer wordt. Door al die gadgets. Ikz eg dan altijd dat het andersom is. iedereen kan wel op een knop drukken, maar ook weten wat er op de achtergrond gebeurd is er veelal niet bij.

Door Tweakers user kazaamjt, donderdag 3 juli 2014 08:27

Wij hebben van zelfde mailadressen ok relatief veel spam zien passeren bij gebruikers.
Is altijd netjes gemeldt geweest en niemand heeft het open gedaan.
Helpt natuurlijk dat Amazon niet zo populair is in belgiŽ.

Eindgebruikers zijn je grootste risico.

Door Ranko, donderdag 3 juli 2014 10:04

Henk schreef op woensdag 02 juli 2014 @ 23:56:

Ik hoor soms dat mensen zeggen dat de jeugd slimmer wordt. Door al die gadgets. Ikz eg dan altijd dat het andersom is. iedereen kan wel op een knop drukken, maar ook weten wat er op de achtergrond gebeurd is er veelal niet bij.
Juist hierom is (en blijft) het (kunnen) werken met een command-line interface belangrijk voor IT-specialisten. Deze interface is nog steeds gebasseerd op het "What you see is what you get" principe en geeft veel inzicht in wat er achter een functie gebeurd. Maar ook als je met een command-line interface kan werken, heb je sneller een beeld wat (bijvoorbeeld een "installeer nu") knopje eigenlijk allemaal uitvoerd.
maniak schreef op woensdag 02 juli 2014 @ 10:15:
Leuk stuk, herkenbaar. Ik ben 14 jaar geleden een klein bedrijfje gestart (bestaat niet meer) om mensen te helpen met hun PC. Ik vroeg hiervoor 25 gulden per uur, niet erg duur. Maar ik kreeg regelmatig de opmerking tijdens het afrekenen, na een paar uur werk, dat het bedrag te hoog was want ik klikte maar wat rond wat iedereen wel kon doen. Na een jaar ben ik weer rap gestopt met het bedrijf. Blijkbaar accepteren mensen wel dat ze moeten betalen voor een timmerman die hun keuken komt doen maar iemand die hun PC fixed is blijkbaar geen geld waard.
Hier ben ik het, tot op zekere hoogte, ook mee eens. Gebruikers zien een PC meer als "noodzakelijk kwaad" dan een noodzakelijk object (zoals vervoer e.d.). Daarbij helpt het ook niet echt dat er nog steeds een beeld bestaat dat IT-ers vooral uit hobbymatige doeleinden werken, hoewel er veel IT-ers zijn voor wie het ooit begonnen was als hobby. Echter is het allang niet meer aan de orde dat IT alleen voor "hobbyisten op een donker zoldertje" is.
Wat ik soms ook merk (en dat komt het vak ook niet ten goede) is dat IT opleidingen worden gekozen door leerlingen die eigenlijk weinig feeling/kennis omtrent PC's hebben, maar ergens hebben gehoord dat een baan in de IT goed betaald, en hierop hun keuze baseren.

Door Tweakers user riecardow93, donderdag 3 juli 2014 11:48

''Nu heeft mijn schoonvader het natuurlijke talent Internet Explorer werkbalken en andere troep (mee) te installeren op zijn pc.''
Zo herkenbaar :z

Door Tweakers user Scrtz, donderdag 3 juli 2014 13:17

Weetje waar ik nu echt blij mee ben sinds ik gestopt ben met mijn IT opleiding? Dat ik nu kan zeggen dat ik 'International Marketing' studeer, dan is het van oh oke. Als je zegt dat je ICT watdanook studeert dan is het meteen van ooh heb jij miss een keer tijd hier en daar naar te kijken?

Door Tweakers user Junketsu, donderdag 3 juli 2014 13:23

Ranko schreef op donderdag 03 juli 2014 @ 10:04:
[...]
Juist hierom is (en blijft) het (kunnen) werken met een command-line interface belangrijk voor IT-specialisten. Deze interface is nog steeds gebasseerd op het "What you see is what you get" principe en geeft veel inzicht in wat er achter een functie gebeurd. Maar ook als je met een command-line interface kan werken, heb je sneller een beeld wat (bijvoorbeeld een "installeer nu") knopje eigenlijk allemaal uitvoerd.
Ik probeer 'nmap' op Linux te installeren dus ik voer in sudo apt-get install nmap uitvoert. De computer vertelt dat er additionele packages benodigd zijn en zonder deze packages kan de installatie niet doorgaan dus ik toets in Y.

Wat de additionele packages zijn kan ik niet zo 1-2-3 achterhalen zonder het proces te onderbreken dus dan krijg je alsnog een next-next-finish principe.

Nu is 'nmap' natuurlijk betrouwbaar, maar dat dacht iedereen van Flash ook totdat ze McAfee security bar en scanners gingen installeren bij een update...

Door Tweakers user marcel87, donderdag 3 juli 2014 14:40

addo2 schreef op woensdag 02 juli 2014 @ 16:56:
[...]
De angst die mensen voor "onbekende" zaken hebben is best groot. Het vervelende is ook dat er veerl erg complexe zaken worden genoemd in het nieuws waarbij de gevolgen worden uitgelegd maar de oorzaak onbegrijpelijk is. Wat is het verschil in gevaar tussen een virus, spyware, addons, firewall, NSA, hardbleed, man in the middle, toolbars, privacy (en de hele boom aan vervolgvragen over pivacy), half verwijderde data, beveiligde verbinding, website ooit gehackt?, veiligheid wachtwoord, enz...
ach ja angst... ik weet het niet, meer luiheid, gemak en desinteresse voor nieuwe dingen lijkt het soms meer te zijn.
Zo zal het gros van de mensen wel hun sproeivloeistof van de auto bijvullen wanneer leeg, maar even een update draaien dat via een druk op de knop kan niet doen. Dat van het bijvullen van de vloeistof is waarschijnlijk misschien nog wel moeilijker dan updaten en heeft ook iedereen moeten leren. Het is maar net of je er dan direct last van hebt of indirect last van kunt krijgen (dus dingen wel/niet doet uit preventie). En ook de interesse hebben om problemen te voorkomen.

Ook weten veel mensen niet (danwel geen interesse in) hoe je dingen kunt opzoeken. Een beetje tactisch Googlen van de meest simpele problemen kunnen ze niet. Maar ook hier is een hoop willen bij. Zo lang je niet graag wilt leren hoe het moet, zal je dat ook niet doen, zal je het ook niet weten, niet kunnen of laat staan er goed in worden.
En dat is opzich niet erg, maar dan moet je niet zo kriebelig worden als een ander dat voor je oplost tegen betaling (vind ik dan). Binnen ons gezin vraag ik er niets voor, maar ben wel meer zelfbeschermend geworden voor vragen van buitenaf (assertief of hoe je het noemen wilt). De meest onbenullige dingen en dat heel vaak achter elkaar krijg ik bijna hekel in wat ik oorspronkelijk leuk vond... kan niet de bedoeling zijn. :P

Door Tweakers user SeismicCharge, donderdag 3 juli 2014 14:59

>Wat nou als niet iedereen een grammar nazi kent? ;)

Ik ook effe dan:
'overlaad' moet zijn 'overlaadt' (stam +t) en 'vrezen' is iets anders dan het bedoelde 'frezen'.

Maar inderdaad. Ik heb me ook vaak afgevraagd of gemiddeld computergebruik eigenlijk niet meer kennis vereist dan de gemiddelde gebruiker heeft. Je kunt zoveel zaken op zoveel verschillende manieren slopen.
Voor een raar geluid in de auto duikt ook niet iedereen zelf onder de motorkap maar rijdt langs Kwik-Fit. Voordeel voor Kwik-Fit is dat zij betaald worden en de familie-nerd wordt geacht alles gratis op te lossen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 3 juli 2014 15:04]


Door arokh, donderdag 3 juli 2014 23:14

Eens hoor, maar inderdaad: in een gezin natuurlijk gewoon helpen.

er zijn ook een hoop mannen (en nerds) die totaal niet willen leren koken, en soms wel gewoon verwachten dat vrouwlief/mama alles maar gratis klaarmaakt (wat zomaar een uur of anderhalf per dag duurt)

maar inderdaad: ga je uit eten, naar de autowerkplaats of computerwinkel voor je probleem: betalen maar is het devies.

ik hou zelf erg van reizen en weet hoe je goedkope tickets etc kan vinden, en ben daar dus ook veel gevraagd voor in mijn kring. Bij een reisbureau betalen mensen ook gewoon, maar iedereen verwacht van mij dat ik gratis advies geef... Scheelt ze soms 400§, en ik krijg dan een handdruk en "bedankt" te horen... Eigenlijk zou ik ze door moeten verwijzen naar reisbureau, maar vind dat dan toch zielif, en zo is de circel weer rond 😊

Door arokh, donderdag 3 juli 2014 23:16

Zielif is natuurlijk zielig en circel is natuurlijk cirkel.....

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)