Rampen en prioriteiten

Door SirDarkAngel op woensdag 13 november 2013 12:30 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 3.717

Beste Tweakers,

3300 Gewonden, 100.000 daklozen en meer dan 2000 doden. Moedertje natuur heeft weer toegeslagen en één tyfoon heeft bovenstaande cijfers veroorzaakt. Je zou verwachten dat elke nieuwsrubriek het merendeel van de tijd spendeert aan dit item. Misschien lees en kijk ik naar de verkeerde items, maar mijn gevoel zegt dat dit niet het geval is. Het is niet zo dat het item genegeerd wordt. Een Google opdracht op “tyfoon Haiyan” geeft genoeg resultaten en op elke gerenommeerde nieuws site is er wel informatie te vinden over het onderwerp. Ook in het journaal zijn er regelmatig items welke voorbij komen en giro 555 is geopend. Toch krijg je niet het gevoel dat er iets groots is gebeurd.

Is het logisch dat er relatief weinig berichtgeving is over dit onderwerp?. Misschien komt het omdat de ramp “al” 5 dagen geleden is gebeurd. Misschien komt het, omdat ander nieuws belangrijker is. Als we naar de meest gelezen items kijken op nu.nl zien we op de eerste twee plaatsen staan: “Estelle Cruijff en Badr Hari uit elkaar” en “Tina Turner geen Amerikaanse meer. Op Facebook zie ik ook niets voorbij komen wat te maken heeft met wat er gebeurd is in de Filipijnen. Niet vandaag, maar ook niet in de afgelopen dagen. Facebook vrienden informeren een ieder die het wil lezen dat ze thee hebben gedronken bij de buurvrouw, vannacht slecht geslapen hebben of discussiëren over expeditie Robinson. Dezelfde Facebook vrienden verdrongen dit soort berichten enkele weken geleden van mijn voorpagina, om in opstand te komen tegen de afschaffing van zwarte piet. Tot op de dag van vandaag hebben mensen een zwarte piet als avatar, omdat zei dit topic belangrijk vinden. Laat ik duidelijk zijn dat ik hier niet mee wil zeggen dat de zwarte piet discussie onbelangrijk is, maar het laat wel zien waar mensen belang aan hechten. Als laatste wil ik het voorbeeld geven van de gijzeling in het Limburgse Reuver. Op verschillende sites was dit item “Breaking Nieuws” op de dag van de gijzeling en dagen later werden we nog steeds op de hoogte gesteld over de achtergronden. Ook hier geldt dat deze gijzeling erg is, maar als we naar de cijfers kijken hebben we het over “slechts” 2 doden en 1 gewonden. Een omvang van minder dan 1 procent vergeleken met wat er in de Filipijnen is gebeurd.

Ik wil niet snappen waarom de prioriteiten zo anders liggen dan dat je zou verwachten, maar ergens denk ik het te begrijpen. Wij Nederlanders worden moe van de grote rampen. Gevoelsmatig is er elk jaar wel een verwoestende aardbeving, tsunami of orkaan en breekt er ergens een oorlog uit. Keer op keer worden we gevraagd te doneren en wordt onze sympathie gewekt door de meest verschrikkelijke beelden te tonen. Daarnaast kan je geen stad doorkruisen zonder aangesproken te worden door één van de goede doelen welke doorlopend onrecht bestrijden zoals armoede, kindersterfte, kanker en andere ziektes. 3FM, één van de best beluisterde radiostations organiseert samen het rode kruis Serious request. Vroeger was deze actie enkele dagen in December, maar ondertussen wordt er in Januari al begonnen met de volgende versie.

Er gebeurd zoveel onrecht in deze wereld en de goede doelen zetten elk mogelijk middel in om zoveel mogelijk geld op te halen voor het doel waar de organisatie zich voor in zet. Hierdoor hebben wij tig uitgemergelde kinderlichamen, lijkzakken en huilende slachtoffers gezien welke alles verloren hebben. Al storten we allen ons halve salaris, de rampen zijn niet te voorkomen. Wanneer het herstel van de éne ramp op de helft is, dan wordt de volgende al geïntroduceerd. Misschien is het dan wel logisch dat we met zijn allen het nieuws volgen in de hoop dat de vader zijn kind niet vermoord tijdens een gijzeling. Misschien is het dan wel logisch dat we ons met zijn allen in zetten zwarte piet te behouden. In deze situaties is het namelijk wel mogelijk een positief resultaat te behalen waar we bij rampen het alleen maar ietsje beter kunnen maken, als dit al mogelijk is. Laten we ons in ieder geval beseffen dat het feit dat we ons druk kunnen maken over minder grote items een luxe is. Genoeg mensen in de Filipijnen, maar ook in andere landen maken zich nu druk over het feit dat ze dit niet weten of er morgen eten is om te overleven en hebben alleen nog maar de herinnering aan hun huis welke er een week geleden nog stond.

Cheers,

Roy

Volgende: Revolutionair stemmen 12-'13 Revolutionair stemmen
Volgende: Dreigementen 11-'13 Dreigementen

Reacties


Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 13 november 2013 13:02

Wat kortere alinea's maakt het wat prettiger leesbaar.

http://nos.nl/artikel/574...n-voor-de-filipijnen.html

Door Tweakers user SirDarkAngel, woensdag 13 november 2013 13:21

Thx voor de feedback, voor dit artikel alvast 1 alinea opgedeeld in 2. :)

Leuke artikel van de NOS. Mooi om te zien dat zelfs in zo'n situatie technologie een handje kan helpen.

Door Tweakers user MAX3400, woensdag 13 november 2013 13:43

Het maakt niet uit over welke ramp we het hebben maar zodra er ook maar 1 Nederlander zijdelings gewond is geraakt of (helaas) overleden is, staat dat meteen als voorpagina in het nieuws.

Ik weet dat we best belangrijk zijn maar hoe het nieuws in NL wordt gebracht, zijn we gewoon een stel aandachtsh**ren als het over het welzijn gaat van een Nederlander in welke uithoek van de wereld dan ook.

Tenenkrommend verwant nieuws: een polder-jihadi wordt voor zijn kop geschoten in Syrie. Dat moet meteen op de voorpagina van nu, fok, telegraaf en het NOS Journaal. Euh, eigen schuld, dikke bult? Gewoon negeren?

Door Tweakers user marcel87, woensdag 13 november 2013 15:53

Eerlijk gezegd volg ik amper het nieuws. Heel vaak mis ik dus alle bullshit en af en toe mis ik iets belangrijks dat ik dan 3 dagen later pas te weten kom, doordat iemand het toevallig noemt of dat ik het veelvuldig opeens ergens lees (internet ofzo).
Ik kijk geen journaal meer, lees geen dagbladen meer, kijk geen teletekst (bestaat dat nog? :+ ) ...

Het enige wat ik kijk is Tweakers en wat andere fora, enkel dus wat mijn interesse heeft. Eén daarvan is een weer/klimaatforum en dus ja, daarvan had ik wel van de orkaan gelezen en is het meer interessant van hoe het weersysteem werkt dan de mensenleed... heel oneerbiedig wellicht(?).

Het nieuws van tegenwoordig lijkt meer een slap aftreksel van SBS6 zijn Shownieuws, waar alleen huilie-huilie berichten nog populair lijken te zijn. Daar heb ik weinig trek in, reinste tijdverspilling en bijna gewoon leedvermaak naar mijn mening.

Voor de rest fold ik zowat hele dagen voor medische projecten en dus vind ik het verder overbodig om nog maar 10 euro te moeten besteden aan de directeur van het KWF Kankerbestrijdingsfonds of welk ander "goed doel" dan ook. Wellicht dat hier nog verandering in komt ooit wanneer ik het weer rustiger aan ga doen m.b.t. distributed computing, maar dan nog zou ik beperkt geven... gewoon omdat je bij voorbaat al weet dat via deze methode maar een heeeeeel klein deel uiteindelijk "nuttig" wordt besteedt aan het echte doel.

Door Tweakers user clogie886, woensdag 13 november 2013 17:24

Geld overmaken en dan later horen hoeveel er op is gegaan aan management fees - nee bedankt, ik maak geen geld meer over naar geen enkele organisatie, hoe erg ook alles mag zijn.

Door Tweakers user Zandlopertje, woensdag 13 november 2013 17:42

Dan weet je tenminste zeker dat er niets gebeurd. Goed standpunt kerel.
Feit is wel dat je het steeds vaker hoort, ik denk dat het deels komt omdat er inderdaad wat geld 'verdwijnt' maar ook doordat mensen het als excuus kunnen gebruiken om niets te kunnen geven.

Door Tweakers user Heliosnl, woensdag 13 november 2013 18:12

Ik vind dat Clogie886 wel iets aanhaalt wat mij ook een doorn in het oog is. Veel van de "goede doelen" zijn gewoon bedrijven met krijtstrepen managers en bijbehorende extravagante salarissen.

Door Tweakers user marcel87, woensdag 13 november 2013 20:56

Zandlopertje schreef op woensdag 13 november 2013 @ 17:42:
Dan weet je tenminste zeker dat er niets gebeurd. Goed standpunt kerel.
Maar als je wel geeft, hoeveel zekerheid heb je dan? Blijkbaar is dat voldoende voor jou om te weten dat ±10-20% uiteindelijk het doel bereikt, maar persoonlijk vind ik dat te weinig om rijkelijk te geven. Zelfs verspreid over 3 doelen, 3x een tientje vind ik dan al weggegooid geld.

Enige waar je zeker van bent als je geeft, is dat:
1.) de collectant je heel aardig vindt, omdat zij zich meestal ergeren aan mensen die nooit wat geven of de deur niet open doen terwijl het duidelijk is dat er wel iemand thuis is;
2.) je af en toe een mooi fancy boekje/folder krijgt van het duurste papier (je weet wel van dat lekker gladde maar toch stevige papier) waar info instaat wat je allang wist;
3.) dat er inderdaad een klein deel bij het uiteindelijk doel aankomt;
4.) *vul zelf nog maar wat in*

Klinkt nogal nuttig (op punt 3 na dan)... :/


Overigens hetzelfde een beetje in geval van kerken en kerkgemeenschappen. Ik zelf ben daar een tijd aangesloten geweest en heb mijn betalingen daar (onder het mum "lidmaatschap") aangehouden. Niet omdat ik zo gelovig was, nooit geweest ook, maar te meer omdat ik het belangrijk vond dat de monumentale gebouwen instand kunnen worden gehouden. Op een gegeven moment kreeg ik een soort van deurwaarder van de kerk op mijn voordeur met de vraag "Waarom geeft u alleen maar 10 euro per keer? Wij willen minimaal 50 euro". Ik had wel een beetje wtf maar was overtuigd dat mijn tientje zou helpen, ik was in die tijd ook maar student en had het zelf ook niet zo breed wat dat betreft.
Zo ging dat een paar keer achter elkaar, dat ik gaf en 2 weken later (na de telling denk ik) stond er dan weer zo'n kerel voor de deur te drammen. Uiteindelijk mijn lidmaatschap opgezegd, omdat ik er genoeg van had. Blijkbaar was mijn blijk van waardering voor o.a. gebouwbeheer in hun ogen veel te weinig. Ja donder op dan, terwijl je dan later weer in allerlei kranten leest dat dergelijke gemeenschappen niet rond kunnen komen. Dan denk ik wel, wees dan blij met wat je krijgt en besteed dat nuttig, i.p.v. mensen af te zeiken, onzinboekjes af te drukken, ander geld te verkwanselen (o.a. aan projecten in 3e wereldlanden) en later huilen dat je oh zo grote gemeenschap opeens zo klein is geworden waardoor alles moet worden opgeheven.

Wat dat betreft zijn zulke doelen gewoon raar vind ik. Je moet ze maar op hun blauwe ogen geloven dat er relatief gezien van een groot deel van je gift grootse dingen worden uitgevoerd, maar uiteindelijk valt het in veel gevallen eerder keihard tegen dan mee.

En natuurlijk kan je dit ook enigszins weerspiegelen op mijn "giften" aan wetenschappelijke medische projecten, door middel van distributed computing. Bijvoorbeeld doordat WU's (work units, zijn o.a. te renderen zaken) worden afgebroken door menselijke fouten (bijv. handmatig server resetten of dat ik halverwege mijn computer herstart) of door hard-/software fouten (fouten in de code, te hoge overkloks, te warm). Daarmee verlies je ook wel wat rendement, niet altijd komt 100% aan door eerder genoemde redenen, maar je ziet wel van tijd tot tijd projectupdates waar men publiceert wat er zover met o.a. jouw input is gebeurd. Dat geeft een directe koppeling met mijn gedane werk en maakt het doneren van computerkracht voor mij veel logischer dan 10 euro geven aan een collectant die zelf niet eens weet wat er mee gebeurd.

[Reactie gewijzigd op woensdag 13 november 2013 21:09]


Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 14 november 2013 08:32

@marcel87 Ik herken je gevoel wel maar wat je hier schrijft is wel allemaal erg kort door de bocht. Alleen hetgeen volgen wat jou interesseert en je alleen bemoeien met wat jou aangaat lijkt logisch maar dat is het niet. Onze maatschappij bestaat dankzij solidariteit en tolerantie. Ik zie dat dat de laatste jaren wel minder wordt maar het wel de basis. Jij kan ook rekenen op een WW uitkering als je ontslagen wordt door je baas. Niet omdat jij zelf WW hebt gespaard maar omdat de rest van Nederland dat voor je gedaan heeft. Hetzelfde gaat op voor zorg, wegenbelasting et cetra. Als je echt oprecht alleen voor jezelf wil zorgen dan zou men ook afstand moeten doen van de voordelen van het solidariteitsbeginsel.

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 november 2013 16:51]


Door Tweakers user Fly-guy, donderdag 14 november 2013 19:22

Heel eerlijk gezegd wil ik ook niet bij elke nieuws uitzending nieuws over de typhoon. Zolang er niets nieuws te melden is, interesseert het me ook niet. Voor de goede orde, bij wie Estelle nu weer in de armen valt ook niet.

ja er is een grote ramp gebeurd, ik hoef niet elke avond te horen dat de hulpverlening (zoals verwacht) bagger is en dat er tig mensen zijn zonder voedsel, woning of wat dan ook, dat is het gevolg van een ramp...

Dat staat los van de vraag of ik geld zou doneren. Waar het mij om gaat is dat er eigenlijk zelden wat nieuws gemeld wordt in een week aan 8 uur journaals, maar dat het veelal een herhaling is van wat we eigenlijk al weten, het is bagger, het blijft bagger en zelf kunnen ze het niet oplossen.

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 15 november 2013 13:42

@Fly-guy Dus rampen en menselijk leed zijn er enkel ter vermaak? Ik hoe ook niet te weten welke BN-er nu met wie aan het daten is maar dat op 1 lijn zetten duizenden doden is bizar. Ik hoop heel eerlijk dat je mening wat ongelukkig is geformuleerd en dat je niet daadwerkelijk zo afgestompt bent zoals het nu lijkt.

Door Tweakers user SECURITEH, vrijdag 15 november 2013 13:57

Het is en blijft maar nieuws, op het moment dat het publiek er vanaf weet en er niets nieuws te melden valt is het onzinnig om het te blijven herhalen zoals Fly-guy ook aangeeft. Als je wil helpen doe dat gewoon en voor de rest van de mensen zal de normale wereld gewoon door blijven gaan.

Maar ik ben best nieuwsgierig over hoe jij het graag zou willen zien, leg mij maar uit hoe jij de week zou vullen met puur de verslaggeving van een ramp?

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 15 november 2013 15:18

SECURITEH schreef op vrijdag 15 november 2013 @ 13:57:
Maar ik ben best nieuwsgierig over hoe jij het graag zou willen zien, leg mij maar uit hoe jij de week zou vullen met puur de verslaggeving van een ramp?
CNN/CNBC/BBC/AJ kunnen het wel. Het is de Hollandse media welke achterblijft.

Door Tweakers user Fly-guy, zaterdag 16 november 2013 11:55

-RetroX- schreef op vrijdag 15 november 2013 @ 13:42:
@Fly-guy Dus rampen en menselijk leed zijn er enkel ter vermaak? Ik hoe ook niet te weten welke BN-er nu met wie aan het daten is maar dat op 1 lijn zetten duizenden doden is bizar. Ik hoop heel eerlijk dat je mening wat ongelukkig is geformuleerd en dat je niet daadwerkelijk zo afgestompt bent zoals het nu lijkt.
Ik denk dat je me niet goed begrijpt. Ik zeg niet dat ik in plaats van de tiende update van de typhoon liever zie wie er nu weer uit GTST geschreven wordt, ik zeg dat ik liever dan niets zie. Ik heb niets aan nieuws dat ik al weet, het is er erg slecht aan toe daar, en ze hebben hulp nodig.
Een airborne shot van het derde overgestroomde dorp van die avond voegt niets toe, anders dan inderdaad misschien wel een soort van (luguber) entertainment. Het nieuws moet immers altijd heftiger, sneller en flitsender, anders kijkt er niemand meer.

Dus ik stel 1000-den doden niet op een lijn met een BN'er, maar zeg wel dat al die uitzendingen en al die items op al die zenders niets toevoegen (voor mij), tenzij ze ook daadwerkelijk nieuwe feiten brengen.
Dat kan je afgestompt vinden, maar wat had jij dan willen zien? Een journaal van 10 minuten lang met alleen maar (dezelfde) beelden uit een helikopter, afgewisseld met interviews van lokalen met dezelfde boodschap (help) en afgesloten met een steeds oplopend dodental?
Dat brengt niets wat je al niet weet, geen nieuwe inzichten, niets. En dan zie ik persoonlijk liever niets, maar je kan de zendtijd dan ook volmaken met het nieuwste boek van D. Deckers...

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)