Revolutionair stemmen

Door SirDarkAngel op woensdag 18 december 2013 16:15 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 3.183

Beste Tweakers,

Mensen welke gaan verhuizen naar Mars. Het klinkt onwerkelijk, maar als het aan de non-profit organisatie Mars One1 ligt wordt dit binnen enkele jaren realiteit. Dit jaar wordt de crew geselecteerd en de training van deze crew begint in 2015. Uiteindelijk vliegen de eerste 4 mensen in 2024 naar Mars en na 210 dagen vliegen, landen ze in 2025 op deze planeet.

Of het allemaal zo ver gaat komen is nog maar de vraag, maar Mars One is druk bezig. Voor de Patriotten onder ons is het mooi te zien dat Mars One een Nederlandse organisatie is. Een organisatie als deze laat zien dat wij Nederlanders wel degelijk vooruitstrevend kunnen zijn, iets wat helaas niet altijd het geval is. Een mooi voorbeeld hiervan is het elektronische stemmen wat in 2018/2019 mogelijk moet worden. Waar wij in 2013 onze bankzaken en belasting aangifte online doen. Onze gezondheidsdossiers digitaal verspreidt worden tussen ziekenhuizen, apothekers en huisartsen. Daar gaan wij als land 5 jaar later een ‘revolutionaire’ manier van stemmen introduceren. We gaan stemmen via een computer welke de stem op papier uitprint. De uitslag wordt vervolgens gescant op een ander apparaat welke de uitslag print.

In 1970 werd de ponskaart uitgevonden; In 2018, 7 jaar voordat de eerste mens mogelijk op Mars gaat leven, gaan we hiervan de evolutie zien. Waarom kan het stem proces niet compleet digitaal? Waarom zijn we nog niet zover dat we gewoon vanaf onze eigen pc, tablet en/of telefoon kunnen stemmen. Natuurlijk zit hier een veiligheid risico’s aan, maar je maakt mij niet wijs dat er geen stem verloren of verkeerd gaat als er 12,5 miljoen papieren met output in moeten worden gescand.

Malware welke automatisch stemt kan je grotendeels elimineren door DigiD te gebruiken in combinatie met two way authenticatie zoals SMS of door een papieren token per post te versturen. De stemmen kunnen op 2 of meer systemen geregistreerd worden. De uitslag van de verschillende systemen worden vervolgens met elkaar vergeleken om te waarborgen dat er geen grote bulk aan stemmen is gewijzigd. Er zitten genoeg uitdagingen aan een dergelijk systeem, maar bovenstaande is in 10 minuten bedacht en ik durf gewoon niet te geloven dat een groep geleerde dit niet uit kan uitwerken. Het moet toch beter kunnen dan wat er nu bedacht is.

Het is niet serieus te nemen dat we anno 2018 bij een apparaat moeten staan wat aan het knipperen is, omdat het papier op is. Dit terwijl je al zolang moest wachten, omdat je voorganger, een vrouw van 85 jaar, een paper-jam had. Ze moet het papier er zelf uithalen, omdat bij hulp haar anonieme stem mogelijk verloren zou zijn gaan. Achter je in de rij staat de CFO van een beursgenoteerd bedrijf. Hij checkt tijdens het wachten de jaarcijfers welke morgen worden gepubliceerd via zijn Google bril. Daarachter staat een vader welke het zakgeld van zijn zoon overmaakt via zijn telefoon, omdat hij net een notificatie krijgt dat zijn salaris is binnengekomen. Een misschien wat gechargeerde situatie, maar ligt het zover van de realiteit? Nog 5 jaar, dan kan dit top systeem live en kunnen we het zien.

Cheers,

Roy

1 http://www.mars-one.com/

Volgende: Een leven zonder IT nerd 07-'14 Een leven zonder IT nerd
Volgende: Rampen en prioriteiten 11-'13 Rampen en prioriteiten

Reacties


Door Tweakers user Pathogen, woensdag 18 december 2013 16:29

Het gebrek aan een degelijk electronisch stemsysteem anno 2013 is inderdaad behoorlijk belachelijk. De technologie is er, en met een beetje nadenken is het ook veilig te maken.

Een testproces van 5 jaar is ook gewoon niet meer van deze tijd (dit geldt overigens ook voor baanbrekende medicatie).

Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 18 december 2013 17:26

Waarom niet van thuis uit? Heel simpel eigenlijk, en dat heeft weinig met IT op zich te maken en kan ook door geen enkele IT specialist worden opgelost.

1 van de hoekstenen van een goed werkende democratische stemming is dat de stemming geheim is. Natuurlijk mag jij van mij verkondigen op wie jij gaat stemmen, of zelfs op wie je gestemt hebt, dat is dan weer je recht van vrije meningsuiting (zolang je het maar niet in het stemlokaal doet), maar er zijn andere mensen die zonder dit principe onder druk gezet zullen worden om te stemmen op iemand waar ze liever niet op zouden willen stemmen. Denk aan (meestal) vrouwen die onderdrukt worden door hun partner. Die partner kan hen ineens gaan verplichten om op persoon X te gaan stemmen en het resultaat direct controleren. Of wat dacht je van het verkopen van je stem. Geef mij geld en jij mag naast me staan terwijl ik stem op de kandidaat die jij wenst.

Neen, dat is een probleem dat IT niet kan oplossen. En als we die basisprincipes van de democratie gaan opgeven, dan kunnen we evengoed de democratie overboord gooien.

Door Tweakers user RobinHood, woensdag 18 december 2013 19:25

Dat, en beveiliging, falende verbindingen etc.

Leve het rode potlood! Het kan bijna niet anoniemer, tenzij je op vingerafdrukken gaat zoeken. Ja, het duurt wat langer, boeiend.

En eerlijk gezegd geloof ik niet dat er ook maar 1 stem verloren gaat. Immers, volgens mij worden de kiespassen weer ingenomen, waardoor je kan tellen hoeveel mensen gestemd hebben, en hoeveel papiertjes er zijn.

Door Tweakers user SA007, woensdag 18 december 2013 22:30

Het is heel simpel met stemcomputers.

Bedenk maar 's een systeem waarbij nog ontwikkelaars, nog de gebruikers, invloed kunnen hebben op de werking van het systeem, het makkelijk door grote groepen mensen gecontroleerd kan worden die geen opleiding nodig hebben en dat door iedereen die die stemrecht heeft en zelfstandig naar het stembureau kan komen er zonder voorkennis gebruik van kan maken.

Dat valt aardig tegen, terwijl dit bij het papiertje eenvoudig is omdat het compleet transparant is.
Ja, je zou van een systeem de software open source kunnen maken, maar dan heb je nog geen garantie dat de software in het stemapparaat overeen komt met wat er gepubliceerd is.
En controlleerbaar is het al helemaal niet, tot je er tussenstap tussen doet die door mensen leesbaar en controleerbaar is (zoals een stembiljet).

Door Tweakers user SirDarkAngel, woensdag 18 december 2013 23:05

@Blokker_1999: Ik snap je punt, maar is dit niet vooral theorie? Op dit moment worden ouderen ook begeleid door verzorger in het stemlokaal en wordt er zelfs 'toegefluisterd' waarop ze moeten drukken/aankruisen.
Je kan nu ook iemand dwingen te stemmen op een partij door te eisen dat ze in het stemhok een foto maken van het stem formulier. Hetzelfde geld voor het verkoop van stemmen. Dat kan nu ook d.m.v. volmacht. Daarbij is de kans niet groot dat grootte getallen mensen hun DigiD weg geven. (in mijn voorbeeld)

@VasZaitsev: Falende verbindingen? We hebben telefoons, internet, buren, computers op werk. Misschien mis je hierdoor enkele stemmen. Afgelopen jaren waren er ook 20.000 stemmen welke ongeldig zijn verklaard.
Wie gaat de kiespassen tellen? Gooi er 100 weg, gooi 100 stemmen op partij X weg en ook daar heb je fraude.

@SA007: Door meerdere systemen de stem te laten registreren en de toegang op de verschillende systemen verschillend te houden. De output van beide kan worden vergeleken en kan zelfs zichtbaar worden gemaakt. Zitten hier verschillen tussen dan weet je dat er fraude is.
Wie zegt dat de scanners dadelijk stemmen van een X partij negeren? Ook hier draait software op. Ja, het is handmatig na te tellen, maar dit is ook weer theorie, want gaat dit echt gebeuren?

Ik zeg niet dat een technologisch product geen nadelen heeft, maar dat heeft het huidige en toekomstige systeem ook. Als de informatie stromen zo onveilig zijn op het internet, waarom kunnen we dan wel internet bankieren? Persoonlijk vermoed ik dat het merendeel van de mensen liever hun inkomsten/uitgaven geheim houden dan hun politieke stem. Hiermee wil ik niet zeggen dat een stem minder belangrijk is, maar wil ik aangeven dat we internetbankieren de normaalste zaak van de wereld vinden, terwijl digitaal stemmen niet te van de grond komt.

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 december 2013 00:14]


Door Tweakers user Caelorum, donderdag 19 december 2013 12:30

SirDarkAngel schreef op woensdag 18 december 2013 @ 23:05:
@Blokker_1999: Ik snap je punt, maar is dit niet vooral theorie? Op dit moment worden ouderen ook begeleid door verzorger in het stemlokaal en wordt er zelfs 'toegefluisterd' waarop ze moeten drukken/aankruisen.
Je kan nu ook iemand dwingen te stemmen op een partij door te eisen dat ze in het stemhok een foto maken van het stem formulier. Hetzelfde geld voor het verkoop van stemmen. Dat kan nu ook d.m.v. volmacht. Daarbij is de kans niet groot dat grootte getallen mensen hun DigiD weg geven. (in mijn voorbeeld)[...]
Zelfs die verzorger mag eigenlijk niet dat hok in toch? Gebeurt dat wel moet de stem ongeldig worden verklaard.
Foto maken van stemformulier heeft weinig nut. Je kan altijd na de foto nog alle vakjes aankruisen en zo de stem ongeldig maken. Enigste wat je dan is gelukt is dat er niet is gestemd.
Verkoop van stemmen door volmacht moet je veel mensen hebben. Ieder persoon kan maximaal 2 volmachten krijgen. Daarnaast is de volmacht alleen geldig met kopie van een identiteitsbewijs van die persoon. Bij een schriftelijke volmacht moet zelfs de burgemeester worden betrokken...

Door Tweakers user Freaky_Revolt, donderdag 19 december 2013 17:56

Zelf ben ik wel klaar met het onzinnig geneuzel over dat stemmen met een potlood.
Die gast die de stemcomputer heeft laten verbieden heeft ons zoveel geld gekost.

Dat stomme gedoe met potlood en papier is gewoon (zoals we dat met alles zeggen tegenwoordig) niet meer van deze tijd.

Zet gewoon de oude stem computers weer terug en laat de zeurpieten maar lekker de hik krijgen. De hele groep moet als in den beginne stemmen omdat er een paar jankers tussen zitten. De redenen die ze aanvoeren (stemgeheim) zijn zo vergezocht als de avonturen van Bear Grylls.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)